News on Renovations and Redesign

Plans for the Future – Renovations and Redesign

The Memorium Nuremberg Trials was opened in November 2010 with great international attention. In the meantime, more than 100,000 guests from all over the world visit the permanent exhibition and, whenever possible, the historic courtroom of the Nuremberg Trials every year. Until March 2020, Courtroom 600 has only been accessible on trial-free days as part of the exhibition tour, which has repeatedly led to disappointment in the past. For the future, however, the Memorium is planning comprehensive expansions that will include both the permanent exhibition and Courtroom 600, as well as an infrastructure for educational work and visitor services.

An important basis for this expansion was created in 2016 with the signing of an usage agreement with the Free State of Bavaria, which provides the Memorium Nuremberg Trials with significantly increased space. The contract stipulates that the second floor in the east wing of the Palace of Justice will serve largely as exhibition space in the future, while the first floor will house seminar and office space. The International Nuremberg Principles Academy moved to the ground floor as the immediate neighbor of the Memorium. A further cornerstone for the expansion of the Memorium was laid with the purchase of the garage site on Fürther Straße in front of the historic building by the City of Nuremberg. A visitor center is to be built here in the future. Currently, it the site is being restored to serve as a contemporary exhibition space known as "Cube 600".
more information

The expansion of the Memorium is planned in three steps:

1. Extension of the Permanent Exhibition

The permanent exhibition, which is currently limited to the area on the top floor, will in future additionally extend over a large part of the 2nd floor. This will not only almost double the exhibition space, but will also make the historic consultation room of the allied judges accessible for example.

2. Equipping Courtroom 600

As of March 2020, Courtroom 600 is no longer in use for court hearings. With this, the courtroom is completely decoupled from its original purpose for the first time in its more than one hundred years of use. This marks the end of a decades-long process of transformation from courtroom to place of remembrance.

Since the courtroom underwent massive structural changes in the 1960s, a multimedia presentation will in future show the site in its historical state at the time of the Nuremberg Trials. In this way, it will be possible, on the one hand, to preserve the existing building fabric to a large extent and, on the other hand, to provide a vivid insight into the courtroom of 1945/46.

3. Construction of a Visitor Center

On the site of the former garage in front of the entrance to the Memorium, a visitor center is planned in which, in addition to an entrance area with a cash desk and the usual service offers, the creation of seminar rooms and areas for temporary exhibitions is planned, which the house currently has only in a very limited manner.

Practical information:

The exact start of the construction measures has not yet been determined.

From the start of the construction work, temporary restrictions in operations are to be expected. However, we will endeavor to keep these as short as possible and without too much disruption. In the course of this work, the permanent exhibition may also be temporarily closed. During this period, however, there will be a replacement offer on site. So, there will always be something to see!

Of course we will keep you up to date here and inform you in time as soon as we have more detailed information.

We appreciate your interest!